Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

KOMENTÁŘ: Survivor Česko & Slovensko – WTF?

Jsem velký fanda reality show Survivor a jeho moderátora a producenta Jeffa Probsta. A předchozí dva pokusy přivést tuhle show do českých televizí jsem protrpěl. Trosečník s Vašutem byla laciná záležitost, Robinsonův ostrov se snažil víc, ale originálu se stejně nemohl rovnat. Pokaždé jsem kouknul na pár dílů a vzdal to. Nova ohlásila, že to zkusí znovu a éterem se začala nést prohlášení, že se blíží nejdrsnější reality show. My bláhoví, co jsme tomu uvěřili..

Podobně jako v předchozích případech, skalní fanda musí trpět již u castingu, který se skládá z celebrit třetí kategorie, proti kterým soutěží tzv. “obyčejní” lidé, což jsou fitness tesaři a rádoby modelky, co se do soutěže přihlásili s vidinou, že jim poskočí followers na Instagramu. A upřímně mezi celebritami a nimi nevidím ani rozdíl. O jejich zápalu pro hru svědčí i to, že půlka osazenstva o soutěži mluví jako o “survajvlu”, tedy neumí ani vyslovit jméno show, do které se přihlásili.

Navíc v podání producentů o žádný Survivor (a už vůbec ne survival) nejde. Soutěžící se v Dominikánské republice těší pohodlí, jen tak od boku dostávají od štábu sirky, deky a místo toho, aby si přístřešek postavili od nuly, mají nachystaný základy. Předpokládám, že v dalších dílech jim bude zavedena elektřina a přistaví se jim dřevěné chajdy. Přesto hned v prvním kole odstoupil zpěvák Vojtěch Drahokoupil, který v prostřizích mluvil o tom, že když už nemůže zkusit vojnu, tak si chce dokázat aspoň takhle, že je chlap. Režie pak při patetickém loučení nepřímo naznačuje, že má psychické problémy, které nechci zlehčovat, proto aspoň napíšu, tak proč jste ho tam pouštěli? Přesto pak v bulváru člověk čte, jak Vojta mluví o tom, že si nedovedeme představit to nepohodlí, že tam spali nasáčkování na sebe a jak moc blbě se spí na palmovým listě. Hned jsem si vzpomněl na sezónu amerického Survivora, kdy byly kmeny vystaveny po celou dobu tropickým bouřím, ve kterých úplně promáčení soutěžící nebyli schopní několik dní po sobě zamhouřit oko a jenom se modlili, aby aspoň hodinu nepršelo. To by ses posral, Vojto.

Zdroj: TV Nova

Víc nadějí jsem vkládal do moderátora Ondry Novotného, kterého jsem si díky Oktagonu oblíbil a věřil, že se posunul. Neposunul. Ondřej s dikcí zadrhávajícího lenochoda bezkrevně komentuje soutěže a dění na ostrově, na kmenové radě, kde se dá díky dobře cíleným otázkám rozvířit emoce, “tne brutálně do živého”, když se jedné soutěžící ptá, co jí jako ženě na ostrově nejvíc chybí. No, co vám budu povídat, byl jsem napnutej jak struna, co odpoví! (Prý soukromí, abyste si to nemuseli pouštět). Srovnání s charismatickým Jeffem Probstem, který se umí naladit jak na diváky i na soutěžící, krutě vyznívá proti Novotnému. Největším Ondřejovým úspěchem je tak to, že se mu do soutěže podařilo dostat Gábora, jehož sláva v Oktagonu upadá, tak než prohraje tři další zápasy, včetně boxu se Štáfkem, je potřeba tuhle dojnou kravičku ještě zkusit podojit. Gratulki. A tomu, proč tam je slovenský moderátor Martin Šmahel, který se zatím objevil na 2 minuty, vůbec nerozumím.

Díly ubíhají za zvuků hudby ze zvukové banky, kdy třeba během hlasování na kmenové radě, hraje 5 minut stejná odrhovaná melodie a střihač, který po skončení soutěže, bude trpět posttraumatickým syndromem, se snaží víc než je nutné. Heroické zpomalovačky, natahované situace a rádoby opakované highlighty soutěží zatím nesmyslně jeden díl naatahují na ubíjející 2 hodiny. Americké produkci stačí 40 minut, do kterých syntetizují největší dramata, ať už osobní nebo ty soutěžní, čímž nekompromisně vyždímou z materiálů, co je potřeba. Ale to my v Čechách ne, když už jsme tam poslali štáb a lid, stojí to peníze, tak z toho budeme dělat nekonečnou telenovelu. A každý díl zakončíme cliffhangerem, aby až lidem dojde, na jaký sranec koukají, se stejně přemluvili k puštění dalšího dílu. Lidi, bojujte s tím.

Zdroj: TV Nova

Survivor Česko & Slovensko je vítězstvím agentů, kteří budou moci u svých klientů hrdě hlásit, že se této parodie na Survivor zúčastnili, a proto je jejich čas dražší než ostatních. Přesto každý fanoušek při pohledu na místní osazenstvo trpí, protože největší hvězdou této reality show byla vždy soutěž samotná. A v potu, bolestech a odhodlání se díky ní rodily celebrity nové, nebylo třeba žadonit, aby nějaké pseudostars přitahovali k Survivoru pozornost. V případě české mutace to ale nevypadá, že se tu zrodí nějaký nový Boston Rob nebo třeba, že některá z dam dosáhne lstivosti, kterou do dokonalosti dovedla Parvatti.

Tuhle nudnou podívanou může rozčísnout jedině, kdyby Ivě Pazderkové, která se pohybuje na nějaké zvláštní hraně maniodeprese, přeskočilo o trochu víc a předvedla nějakou pořádnou show. Hádám, že produkce už pracuje na tom, aby ji tímhle směrem popostrčila, aby měl bulvár co žrát. I když je evidentní, že ostatní soutěžící jsou z ní už teď nervózní, takže se jí zbaví asi jak jen to půjde.

Survivor Česko & Slovensko je pro mě zklamáním a připomínkou, že nesmím někdy příště podlehnout deziluzi, že tentokrát to třeba bude lepší. Největším překvapením této reality show je fakt, že první reklamy běžely skoro až po hodině a půl, což na komerční Nově jednoho skutečně zaskočí.

______________________________________________

Kdo je podobně jako já z českého Survivora vyčerpaný, může si třeba zlepšit náladu nákupem oblečení s motivem witcherpaného videoherního Geralta ? Klikněte na obrázek níže nebo
>>NAKUPUJTE ZDE<<