Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

RECENZE: Krize identity – Brad Meltzer

Nakladatelství Crew si tentokrát v rámci edice Legendy DC připravilo chuťovku. Komiks, který ždímá čtenářovi emoce na dřeň. Event, který na scénu přivádí celý panteon ikonických hrdinů ze stáje DC, ale v jeho středu je nenápadný Ralph Dibney – Elongated Man, který se musí vypořádat se situací, která je největší noční můrou většiny hrdinů. Se ztrátou milované osoby.

Proč hrdinové nosí kostýmy a zakrývají své obličeje pod kápěmi? Kvůli sobě ne, ale kvůli těm ostatním. Když se zlí chlápci a kruté dámy nemůžou dostat na kobylku vám samotným, podřezat vaše blízké může být ten nejsnazší způsob pomsty. Ralph Dibney se svou ženou Sue patřili k těm, jejichž identita byla známá, mohla to být pomsta někoho, komu zkřížil Elongated Man cestu v minulosti?

Hrůzný čin a následný žal, který Ralph prožívá, otřese nejen čtenářem, ale i hrdiny, včetně těch nejsilnějších, kteří si chtě nechtě musejí připustit, že by se to mohlo stát i jim. Komunitu superhrdinů prostoupí paranoia, pochybnosti, ale i touha po tom, aby se našel pachatel. V různých skupinkách tak řeší případ, který se tak trochu týká každého z nich. A na povrch vyplouvají letitá tajemství, která způsobí mezi některými velký šok.

Krize identity je netradiční a jiný komiks, který neřeší konflikt galaktických rozměrů, naopak se zaměřuje na emoce a niterné pocity jinak uzavřených a zádumčivých hrdinů. Scénárista Brad Meltzer tak bere čtenáře na exkurzi do duší superlidí, kteří najednou nevypadají tak nezranitelně a mocně. A dělá to velice citlivě a zároveň rozehrává příběh, který má spád a napětí, čímž připravil čtenáři jízdu na takové horské dráze, že po jejím absolvování se člověk bude muset párkrát zhluboka nadechnout a tenhle prožitek pořádně vstřebat.

Příměr s horskou dráhou je akurátní, protože příběh několikrát nabízí momenty, které gradují, ve člověku sevřou vnitřnosti, a pak vás Meltzer pustí dolů, aby vás trochu vyždímal. V tom mu sekunduje skvělá ilustrace Ralpha Moralese, která podtrhuje celou tragickou rovinu tohoto HLP (tedy hlubokého lidského příběhu). Pohled na Elongated Mana, který ve svém žalu nedokáže držet ani kontury svého obličeje, byl vlastně až znepokojivý.

Jinak komiksového fanouška potěší přítomnost snad celého DC universa a ještě víc potěší, že postavy nelezou jedna přes druhou, ale že se Meltzerovi podařilo vytvořit přehledný příběh, který dává hrdinům prostor a čtenářovi možnost se v postavách a jednotlivých linkách dostatečně orientovat. U velkých eventů to může být gargantuovský úkol, ale tady je zvládnutý na jedničku.

Malinkatým mínusem je tak snad jedině finále, které poté, co vás příběh drží za srdce a svírá se vám žaludek, nezasadí tak silnou finální ránu. Překvapí, šokuje, ale stejně mi z něj zůstal dojem, že mohlo být o něco silnější. Přesto jde o zajímavé rozřešení, které dost zaujme a jen podtrhuje osobní rovinu, která celou Krizi identity prostupuje.

Jako třešnička na dortu je součástí komiksu bohatý doprovodný materiál v podobě komentářů autorů. Každopádně Krize identity je komiks, který by žádný fanda superhrdinů neměl minout.

RECENZNÍ VÝTISK POSKYTLO NAKLADATELSTVÍ CREW

9.5/10

Hodnocení

Další kousek z edice Legendy DC nabízí výjimečný komiks, který nám odhalí nitro, obavy, ale i skrytá tajemství i těch největších superhrdinů. A který ukáže, že i bez obrovského konfliktu, dokáže strhnout a především vyvolat ve čtenářovi skutečné emoce.